Suomalaiset ja etätyö: 10 vinkkiä tehokkaaseen etätyön tekemiseen

etätyö digityö

Etätyö on tullut viime vuosina yhä suositummaksi työskentelymuodoksi Suomessa. Erityisesti pandemian vaikutuksesta moni suomalainen on joutunut siirtymään etätyöhön, ja se on tuonut mukanaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen vinkkiä tehokkaaseen etätyön tekemiseen suomalaisille. Lisäksi tarjoamme lisätietoja ja resursseja KotiOffice.fi -sivustolta, jossa voi löytää lisää hyödyllistä tietoa ja ohjeita etätyöhön liittyen.

  1. Luo työpaikka kotiin: On tärkeää varata oma työtila kotiin, jossa voit keskittyä työskentelyyn. Luo ergonominen työympäristö, jossa on hyvä työtuoli, työpöytä ja riittävä valaistus.
  2. Pidä kiinni rutiineista: Yritä pitää kiinni työpäivän säännöllisestä aikataulusta, kuten heräämisestä, lounastauosta ja työpäivän päättämisestä. Rutiinit auttavat ylläpitämään tuottavuutta ja työn ja vapaa-ajan tasapainoa.
  3. Luo selkeä työtehtävien jakaminen: Laadi päivittäinen tai viikoittainen to-do-lista, jossa määrittelet selkeästi työtehtävät ja niiden tärkeysjärjestyksen. Tämä auttaa sinua pysymään organisoituna ja keskittymään tärkeimpiin tehtäviin.
  4. Kommunikoi tiimin kanssa: Pidä yhteyttä työtovereihin ja esimieheen säännöllisesti. Käytä sähköpostia, pikaviestejä, puheluita tai videokonferensseja pitääksesi yhteyttä tiimiin ja pysyäksesi ajan tasalla projekteista ja päätöksistä.
  5. Vältä häiriötekijöitä: Pyri luomaan häiriötön työympäristö kotona. Vältä esimerkiksi television katselua tai jatkuvaa sosiaalisen median käyttöä työpäivän aikana.
  6. Pidä taukoja: On tärkeää pitää taukoja työpäivän aikana. Nouse säännöllisesti seisomaan, venyttele ja tee lyhyitä liikuntahetkiä. Tämä auttaa ylläpitämään keskittymiskykyä ja hyvinvointia.
  7. Pukeudu asianmukaisesti: Vaikka työskenteletkin kotona, pukeudu päivittäin asianmukaiseen työvaatetukseen. Tämä auttaa sinua luomaan erottelun työn ja vapaa-ajan välille ja lisää ammattimaisuuden tunnetta.
  8. Luo selkeä työ-loppuun -pysähtymisrituaali: Luota loppurutiineihin, jotka auttavat sinua irrottautumaan työpäivästä. Voit esimerkiksi lopettaa työnteon tiettyyn aikaan ja tehdä lyhyen kävelylenkin tai tehdä rentoutumisharjoituksia.
  9. Ota etätyömahdollisuudet käyttöön: Hyödynnä etätyömahdollisuuksia tarpeen mukaan. Etätyö voi tarjota joustavuutta ja mahdollisuuden työskennellä muissa ympäristöissä, kuten kahviloissa tai kirjastoissa, kun se on tarpeen.
  10. Pidä huolta hyvinvoinnistasi: Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi etätyön aikana. Pidä kiinni terveellisistä elämäntavoista, nuku riittävästi, syö ravitsevaa ruokaa ja liiku säännöllisesti. Huomioi myös henkinen hyvinvointi ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon tai muihin tukipalveluihin.

Etätyö voi tarjota monia etuja, kuten joustavuutta, paremman työn ja yksityiselämän tasapainon sekä vähemmän työmatkoihin käytettyä aikaa. Noudattamalla näitä vinkkejä voit luoda tehokkaan ja mielekkään etätyön kokemuksen.

Lisätietoja

Lisää vinkkejä ja resursseja etätyön tekemiseen löydät KotiOffice.fi -sivustolta osoitteesta: https://kotioffice.fi/etatyo-category/. Sivustolla on tarjolla kattava tietopaketti etätyöhön liittyvistä aiheista, kuten etätyöskentelyn eduista, ergonomiasta ja työympäristön luomisesta kotona. Voit löytää sieltä myös lisää vinkkejä tuottavaan ja tasapainoiseen etätyöskentelyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *